

THE KENYA NATIONAL EXAMINATIONS COUNCIL

KNEC/TD/SE/KJSEA/TT/2025/003

2025 KENYA JUNIOR SCHOOL EDUCATION ASSESSMENT (KJSEA) TIMETABLE AND INSTRUCTIONS

1.0 INSTRUCTIONS AND SCHEDULE OF PAPERS FOR THE 2025 KJSEA

- 1.1 All first session assessment papers will start at 8.30 a.m.
- 1.2 The time allowed for each paper is indicated against the name of the paper and NO EXTRA TIME IS TO BE ALLOWED. In case of any discrepancy, the time stated on the question paper should be taken as the correct one. Time for reading through questions is part of the time shown on the question paper except where special paper instructions indicate otherwise.

2.0 DAYS, DATES, SESSION AND DURATION OF 2025 KJSEA

ITEM	DAY & DATE	SESSION	ITEM NO.	PAPER CODE	PAPER	DURATION		
2.1	MAY TO JULY 2025		1.	911/1	Creative Arts & Sports (Project)	3 months		
2.2	JULY 2025		2.	912/2	Pre-Technical Studies (Project)	1 month		
2.3	FRIDAY 24.10.2025	REHEARSAL						
2.4	DAY 1 MONDAY 27.10.2025	8.30 am -10.10 am	3.	901/1	English Language	1 hour 40 minutes		
		8.30 am -10.20 am	4.	901/1	English Language (Hearing Impaired)	1 hour 50 minutes		
		8.30 am -10.40 am	5.	901/1	English Language (Braille)	2 hours 10 minutes		
		10.40 am - 11.10 am			BREAK	30 minutes		
		11.10 am – 12.55 pm	6.	901/2	English (Composition & Literary Analysis)	1 hour 45 minutes		
		11.10 am – 1.05 pm	7.	901/2	English (Composition & Literary Analysis) (Hearing Impaired)	1 hour 55 minutes		
		11.10 am – 1.25 pm	8.	901/2	English (Composition & Literary Analysis) (Braille)	2 hours 15 minutes		
2.5	DAY 2 TUESDAY 28.10.2025	8.30 am - 10.30 am	9.	903	Mathematics	2 hours		
		8.30 am - 11.00 am	10.	903	Mathematics (Braille)	2 hours 30 minutes		
		11.00 am – 11.30 am			BREAK	30 minutes		
		11.30 am – 12.30 pm	11.	906/2	Agriculture and Nutrition (Practical Planning session)	1 hour		
		11.30 am – 1.00 pm	12.	906/2	Agriculture and Nutrition (Practical Planning session) (Braille)	1 hour 30 minutes		
2.6	DAY 3 WEDNESDAY 29.10.2025	8.30 am - 10.10 am	13.	902/1	Kiswahili Lugha	1 hour 40 minutes		
		8.30 am - 10.40 am	14.	902/1	Kiswahili Lugha (Braille)	2 hours 10 minutes		
		8.30 am - 10.10 am	15.	904/1	Kenyan Sign Language	1 hour 40 minutes		
		10.40 am – 11.10 am			BREAK	30 minutes		
		11.10 am – 12.55 pm	16.	902/2	Kiswahili (Insha na Utangulizi wa Fasihi)	1 hour 45 minutes		
		11.10 am – 1.25 pm	1 <i>7</i> .	902/2	Kiswahili (Insha na Utangulizi wa Fasihi) (Braille)	2 hours 15 minutes		
		11.10 am - 12.50 pm	18.	904/2	Kenyan Sign Language	1 hour 40 minutes		

ITEM	DAY & DATE	SESSION	ITEM NO.	PAPER CODE	PAPER	DURATION
2.7	DAY 4 THURSDAY 30.10.2025	8.30 am — 10.10 am	19.	905/1	Integrated Science	1 hour 40 minutes
		8.30 am — 10.40 am	20.	905/1	Integrated Science (Braille)	2 hours 10 minutes
		10.40 am – 11.10 am			BREAK	30 minutes
		11.10 am - 12.50 pm	21.	912/1	Pre-Technical Studies	1 hour 40 minutes
İ		11.10 am – 1.20 pm	22.	912/1	Pre-Technical Studies (Braille)	2 hours 10 minutes
2.8	DAY 5 FRIDAY 31.10.2025	8.30 am — 10.00 am	23.	905/2	Integrated Science (Practical)	1 hour 30 minutes
		8.30 am — 10.30 am	24.	905/2	Integrated Science (Practical) (Braille)	2 hours
2.9	DAY 6 MONDAY 03.11.2025	8.30 am - 10.10 am	25.	906/1	Agriculture & Nutrition	1 hour 40 minutes
		8.30 am - 10.40 am	26.	906/1	Agriculture & Nutrition (Braille)	2 hours 10 minutes
		10.40 am – 11.10 am			BREAK	30 minutes
		11.10 am - 12.50 pm	27.	911/2	Creative Arts & Sports	1 hour 40 minutes
		11.10 am - 1.20 pm	28.	911/2	Creative Arts & Sports (Braille)	2 hours 10 minutes
2.10	DAY 7 TUESDAY 04.11.2025	8.30 am — 10.00 am	29.	907	Social Studies	1 hour 30 minutes
		8.30 am — 10.30 am	30.	907	Social Studies (Braille)	2 hours
		10.30 am – 11.00 am			BREAK	30 minutes
		11.00 am - 12.30 pm	31.	908	Christian Religious Education (CRE)	1 hour 30 minutes
		11.00 am — 1.00 pm	32.	908	Christian Religious Education (CRE) (Braille)	2 hours
		11.00 am - 12.30 pm	33.	909	Islamic Religious Education (IRE)	1 hour 30 minutes
		11.00 am — 1.00 pm	34.	909	Islamic Religious Education (IRE) (Braille)	2 hours
		11.00 am - 12.30 pm	35.	910	Hindu Religious Education (HRE)	1 hour 30 minutes
		11.00 am — 1.00 pm	36.	910	Hindu Religious Education (HRE) (Braille)	2 hours
2.11	DAY 8 WEDNESDAY 05.11.2025	8.30 am — 10.30 am	37.	906/2	Agriculture and Nutrition (Practical)	2 hours
		8.30 am — 11.00 am	38.	906/2	Agriculture and Nutrition (Practical) (Braille)	2 hours 30 minutes

3.0 INSTRUCTIONS AND GUIDELINES TO TEACHERS, CANDIDATES, CENTRE MANAGERS, SUPERVISORS AND INVIGILATORS

3.1 INSTRUCTIONS TO TEACHERS

Teachers are advised to ensure that the candidates read these instructions and guidelines carefully and adhere to them. The candidates should be made aware of the penalties for examination irregularities or misconduct.

3.2 INSTRUCTIONS TO CANDIDATES

3.2.1 Avail yourself for searching outside the assessment room and be seated at your desk/table 15 minutes before the time scheduled for the paper. Morning sessions will start at 8.30 a.m. followed by the second session as indicated on the timetable.

- 3.2.2 A candidate who arrives late will be required to give a satisfactory reason to the Supervisor. Only in exceptional circumstances will a paper be given to any candidate who is more than **half an hour** late. Absolute punctuality is essential for all papers.
- 3.2.3 Check to ensure that each page of your question paper is printed. Ensure that your name, assessment number have been written correctly on the Question Paper/answer script, sign and write the date of the assessment on the answer booklet.
- 3.2.4 If the questions indicate that a map or other material should have been provided, and they are not, inform the Supervisor at once.
- 3.2.5 Attend carefully to any general instructions that may be given on the first page of a paper, e.g. instructions limiting the number of questions that should be answered.
- 3.2.6 Write on both sides of the paper, but do not use the margins. Begin the answer to each separate part of a question on a fresh line.
- 3.2.7 Write the number of the question clearly in the left-hand margin at the beginning of each answer. Do not copy the question. Be careful to use the same system of numbering as appears in the question paper. Leave a blank line after the answer to each question.
- 3.2.8 Write your responses in **black or blue** ink. You may use fountain pen or ball point pen but not erasable pens. Pencil should only be used for diagrams. Bring mathematical and drawing instruments for subjects for which they will be needed.
- 3.2.9 Read each question carefully. A lot of time may be wasted in writing down information that is not asked for and no marks will be given for it.
- 3.2.10 Do not spend too much time on one or two questions. Leave yourself adequate time to answer other questions.
- 3.2.11 As soon as notice is given to stop, make sure your name, assessment number, signature and the date of the assessment are written on the answer booklet and then hand it over to the supervisor/invigilator.

3.3 CAUTION TO CANDIDATES

- 3.3.1 You are **not** allowed to leave the assessment room before the end of the period allocated for the paper except with special permission from the Supervisor. **No candidate so permitted to leave may take a question paper or answer sheet/script out of the assessment room.**
- 3.3.2 Do not leave a sheet of paper you have written on or your answers in such a position that another candidate can read them. You should not give or obtain unfair assistance, or attempt to do so, whether by copying or in any other way, and your work should not show proof of such unfair assistance.
- 3.3.3 No communication whatsoever in whatever manner between candidates or with outsiders is allowed during the assessment.
- 3.3.4 You are not allowed to have in your possession or in your proximity while in the assessment room, any book, notes, papers or any other materials whatsoever except the correct question papers and any materials expressly authorized by the Kenya National Examinations Council.
- 3.3.5 You may only use Mathematical tables printed by the Kenya National Examinations Council, and these should not contain any additional notes except the printed information. If you are using a calculator as permitted by the Regulations, it should be the specified nonprogrammable calculator. If in doubt, consult with the Supervisor.
- 3.3.6 You must return to the Supervisor any question paper that has smudges, errors or is badly printed immediately.
- 3.3.7 You must not take any used or unused paper out of the assessment room. Any rough work must be done on the official answer booklet and, if not to be submitted with the answers, must be left on the desk to be collected by the Supervisor and destroyed.
- 3.3.8 Any misconduct or causing of disturbance in or near the assessment room will be treated as an assessment irregularity.
- 3.3.9 For practical papers to be taken in shifts, all candidates taking the assessment must avail themselves for confinement. Any candidate who does not present him/herself for confinement will have committed an assessment irregularity.
- 3.3.10 Cell phones or any other electronic communication device are prohibited in assessment centres. Any candidate found in possession of a cell phone or any other electronic communication device will have his or her results cancelled.
- 3.3.11 In case you notice any suspected cases of assessment malpractice please bring the same to the attention of KNEC through your Headteacher, teachers or any other means which are within your reach.

3.4 GUIDELINES TO CENTRE MANAGERS, SUPERVISORS, AND INVIGILATORS

- 3.4.1 A supervisor is deployed for every two hundred (200) candidates and for every assessment room a maximum of 20 candidates must have an invigilator.
- 3.4.2 Only authorized persons shall be allowed in the assessment centre when the exams are on-going as stipulated by KNEC.
- 3.4.3 Supervisors and Invigilators should ensure that candidates are issued with personalized Question papers that bear their names and random number in addition to other features that will be described and communicated during the assessment period.
- 3.4.4 Supervisors must verify that candidates have signed their answer scripts and script control form before collecting them for packing. They must count the candidates' scripts to ensure they tally with the present candidates.
- 3.4.1 The KJSEA seating plan and Script Control Forms MUST NOT BE STAMPED by the centre manager, nor are any details of the school indicated on them.
- 3.4.2 The centre managers and the supervisors MUST ensure the correct return envelope and cover page is used. Candidates' answer scripts should not be over-stuffed in one return envelope, they should be distributed evenly depending on the return envelopes and cover pages provided for each paper.

3.5 PENALTY FOR ASSESSMENT IRREGULARITIES

- 3.5.1 The **KNEC Act No. 29** of **2012** Offences and Penalties stated in **Sections 27 to 40** for cases of examination irregularities will apply. Some of the highlights in these **Sections** state that:
 - 3.5.1.1 A candidate who commits an examination irregularity in any paper will have the results for the **WHOLE SUBJECT** cancelled. Such a candidate will not be entitled to a result for the subject.
 - 3.5.1.2 If there is evidence of wide-spread irregularities in any examination centre, the assessment results for the whole centre will be cancelled.

3.5.1.3 Any person who:

- a) gains access to assessment material and knowingly reveals the contents, whether orally or in writing, to an unauthorized party, whether a candidate or not, will be in violation of Section 27 of the Act and the penalty will be imprisonment for a term not exceeding ten years, or a fine not exceeding two million shillings or both;
- b) willfully and maliciously damages assessment material will be in violation of **Section 30** of the **Act** and the penalty will be imprisonment for a term not exceeding **five years** or a fine not exceeding **five million** shillings or both;
- c) is not registered to take a KNEC assessment but, with intent to impersonate, presents or attempts to present himself to take the part of an enrolled candidate will be in violation of Section 31 of the Act, and shall be guilty of an offence and liable to imprisonment for a term not exceeding two years or a fine not exceeding two million shillings or both and shall be prohibited from taking an assessment conducted by or on behalf of the Council for a period of three years.
- 3.5.2 Please ensure that you do not commit any assessment irregularity to avoid having your results cancelled.

CHIEF EXECUTIVE OFFICER